Preporuke

Župna Crkva sv. Jakova i Vanjski Oltar

Crkva-Svetog-Jakova-Medjugorje-1024x680

Nakon utemeljenja župe 1892., prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine. Zbog trusnog tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon I. Svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve, na kojoj su radovi trajali od 1934. do 19. siječnja 1969, kada je bila i blagoslovljena.

Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života ne samo župljana već i hodočasnika.
Zbog novih potreba nastalih s dolaskom hodočasnika, od 1981. nadalje crkva i okoliš neprestano se uređuju.

Kapelica Klanjanja

1005449

Kapelica klanjanja sagrađena je 1991. godine, da bi se hodočasnicima otvorio prostor za tiho klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu. Zbog nedostatka molitvenog prostora u Svetištu, u njoj se slave sv. mise za jezične skupine tokom prijepodneva, ali je otvorena za osobnu molitvu tokom poslijepodneva.

Kip Uskrslog Spasitelja

Kip Usksrlog Isusa

Na jugozapadnoj strani crkve, na putu prema groblju, za Uskrs 1998. postavljen je brončani kip Uskrslog Spasitelja (djelo slovenskog kipara Andreja Ajdiča).

Oko njega je za Uskrs 2002. g. uređen prostor za osobnu i skupnu molitvu Križnog puta za one koji ne mogu na Križeva.

Brdo Ukazanja

Brdo-ukazanja1

Mjesto prvih Gospinih ukazanja, nekoliko stotina metara iznad bijakovićkog zaseoka Podbrdo, danas se naziva Brdo Ukazanja.

Križevac

 Krizevac

Križevac je brdo iznad Međugorja (520 m) na kojem su župljani još 15. ožujka 1934.godine podigli 8,56 m visok armiranobetonski križ na kojem stoji: «Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove.

Majčino Selo – selo za nezbrinutu djecu

Majcino-Selo

Koncept smještaja u sedam obiteljskih kuća, pruža djeci emocionalnu sigurnost i osjećaj zajedništva. Skrbi za djecu i mlade bez roditeljskog staranja. Učenje, športske aktivnosti, molitva, kućne obaveze, glazbena, dramska i likovna sekcija samo su neke djelatnosti koje ispunjavaju njihov svakodnevni život.